Calatoria Lui Avraam

INTRODUCERE Haideti sa deschidem impreuna, va rog, la cartea Genezei capitolul 12. Numim cartea Genezei “B’reshit” – “La inceput” in evreieste. Aceasta incepe cu aproximativ 2166 de ani inainte de nasterea lui Isus.

DOMNUL i-a vorbit lui Avram…
(Acum se numeste “Avram” – nu este inca “Avraam”.)

1. Domnul zisese lui Avram: "Iesi din tara ta, din rudenia ta si din casa tatalui tau si vino in tara pe care ti-o voi arata.

 1. Voi face din tine un neam mare si te voi binecuvanta; iti voi face un nume mare si vei fi o binecuvantare.
 2. Voi binecuvanta pe cei ce te vor binecuvanta si voi blestema pe cei ce te vor blestema; si toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine.
 3. Avram a plecat, cum ii spusese DOMNUL, si a plecat si Lot impreuna cu el. Avram avea saptezeci si cinci de ani cand a iesit din Haran.
 4. Avram a luat pe Sarai,…

…ceea ce inseamna “printesa mea” in evreieste…
 …nevasta sa, si pe Lot, fiul fratelui sau, impreuna cu toate averile pe care le stransesera si cu toate slugile pe care le castigasera in Haran. Au plecat in tara Canaan si au ajuns in tara Canaan.

 1. Avram a strabatut tara pana la locul numit Sihem, pana la stejarul lui More. Canaanitii erau atunci in tara.
 2. DOMNUL S-a aratat lui Avram si i-a zis: "Toata tara aceasta o voi da semintei tale." Si Avram a zidit acolo un altar DOMNULUI care i Se aratase.
 3. De acolo a pornit spre munte, la rasarit de Betel, si si-a intins cortul, avand Betelul la apus si Ai la rasarit. A zidit si acolo un altar DOMNULUI si a chemat Numele DOMNULUI.
 4. Avram si-a urmat drumul, inaintand mereu spre miazazi.
 5. A venit insa o foamete in tara; si Avram s-a coborat in Egipt ca sa locuiasca pentru catava vreme acolo; caci era mare foamete in tara.
 6. Cand era aproape sa intre in Egipt, a zis nevestei sale Sarai: "Iata, stiu ca esti o femeie frumoasa la fata.
 7. Cand te vor vedea egiptenii, vor zice: "Aceasta este nevasta lui!" Si pe mine ma vor omori, iar pe tine te vor lasa cu viata.
 8. Spune, rogu-te, ca esti sora mea,…

…care, de fapt, era sora lui vitrega…
 …ca sa-mi mearga bine din pricina ta, si sufletul meu sa traiasca datorita tie."

 1. Cand a ajuns Avram in Egipt, egiptenii au vazut ca nevasta lui era foarte frumoasa.
 2. Slujbasii cei mai de frunte ai lui faraon au vazut-o si ei, si au laudat-o la faraon; si femeia a fost adusa in casa lui faraon.
 3. Pe Avram l-a primit bine din pricina ei; si Avram a capatat oi, boi, magari, robi si roabe, magarite si camile.
 4. Dar DOMNUL a lovit cu mari urgii pe faraon si casa lui, din pricina nevestei lui Avram, Sarai.
 5. Atunci faraon a chemat pe Avram si i-a zis: "Ce mi-ai facut? Pentru ce nu mi-ai spus ca este nevasta ta?
 6. De ce ai zis: "Este sora mea" si am luat-o astfel de nevasta? Acum, iata-ti nevasta; ia-o si pleaca!"
 7. Si faraon a dat porunca oamenilor lui sa-l petreaca pe el, pe nevasta sa si tot ce avea.

Genesa 13: 1. Avram s-a suit din Egipt in tara de la miazazi, el, nevasta sa si tot ce avea, impreuna cu Lot.

 1. Avram era foarte bogat in vite, in argint si in aur.
 2. Din tara de la miazazi s-a indreptat si a mers pana la Betel, pana la locul unde fusese cortul lui la inceput, intre Betel si Ai,
 3. in locul unde era altarul pe care-l facuse mai inainte. Si acolo, Avram a chemat Numele DOMNULUI.
 4. Lot, care calatorea impreuna cu Avram, avea si el oi, boi si corturi.
 5. Si tinutul acela nu-i incapea sa locuiasca impreuna; caci averile lor erau asa de mari, incat nu puteau sa locuiasca impreuna.
 6. S-a iscat o cearta intre pazitorii vitelor lui Avram si pazitorii vitelor lui Lot. Canaanitii si feresitii locuiau atunci in tara.
 7. Avram a zis lui Lot: "Te rog, sa nu fie cearta intre mine si tine si intre pazitorii mei si pazitorii tai, caci suntem frati.
 8. Nu-i oare toata tara inaintea ta? Mai bine desparte-te de mine: daca apuci tu la stanga, eu voi apuca la dreapta; daca apuci tu la dreapta, eu voi apuca la stanga."
 9. Lot si-a ridicat ochii si a vazut ca toata campia Iordanului era bine udata in intregime. Inainte de a nimici DOMNUL Sodoma si Gomora, pana la Toar, era ca o gradina a DOMNULUI, ca tara Egiptului.
 10. Lot si-a ales toata campia Iordanului si a mers spre rasarit. Astfel s-au despartit ei unul de altul.

A INCEPUT INAINTE DE HARAN
   Existau lucruri cunoscute de evreii antici care nu erau scrise in Vechiul Testament biblic, dar care, ulterior, au fost consemnate in Noul Testament. In discursul de aparare al lui Stefan inainte de martirajul sau din Faptele Apostolilor capitolul 7, el ne spune niste lucruri despre calatoria lui Avraam, pe care cartea Genezei nu le mentioneaza. In Faptele Apostolilor 7:2 el spune…
…Dumnezeul slavei S-a aratat parintelui nostru Avraam, cand era in Mesopotamia, inainte ca sa se aseze in Haran.

Si i-a zis: "Iesi din tara ta si din familia ta si du-te in tara pe care ti-o voi arata."

El a iesit atunci din tara haldeilor si s-a asezat in Haran. De acolo, dupa moartea tatalui sau, Dumnezeu l-a stramutat in tara aceasta, in care locuiti voi acum.

 Cartea Faptele Apostolilor ne spune ca Dumnezeu l-a chemat pe Avraam in      Mesopotamia – Ur, in Haldeea. Genesa reia naratiunea in Haran mult mai tarziu.

Avraam este tatal tuturor celor ce cred – evreii, arabii, chiar musulmanii privesc inspre Avraam. Arabii il numesc “Ibrahim”, evreii il numesc “Abba Abraham” – “parintele Avraam”. “Tatal tuturor celor ce cred” are o insemnatate teologica de prototip. Experientele lui prefigureaza ce se va intampla descendentilor sai.

TIPOLOGIA EGIPTULUI


          Trebuie sa intelegem expresia “iesirea din Egipt”. Avraam pleaca in Egipt pe timp de foamete; el locuieste acolo. Dumnezeu il judeca pe faraon si Avraam iese din Egipt si pleaca in Israel. Mai tarziu, urmasii sai, fiii lui Iacov, pleaca in Egipt pe timp de foamete. Judecata lui Dumnezeu vine peste Faraon – un faraon aprig, iar urmasii lui Avraam fac ceea ce a facut el: ei ies afara din Egipt, luand comorile Egiptului cu ei in Israel. Deci, ce i se intampla lui Avraam, li se intampla si urmasilor lui biologici, israelitii.

Ulterior, ni se spune de Pavel in 1 Corinteni ca aceasta ni se intampla noua. Egiptul este un simbol al lumii, tara promisa este un simbol al raiului, si, dupa cum Moise a facut un legamant al sangelui stropit pe oameni, trecandu-i prin Marea Rosie in tara promisa, la fel Isus, prin botez, ne transfera din lumea aceasta spre raiul Sau (1 Cor 10). Noi am iesit din“Egipt”. Faraon, desigur, este un simbol al diavolului, dumnezeul acestei lumi, dar, reprezinta totodata un model proeminent al Antichristului care va veni. Asadar, Avraam iese din Egipt, urmasii sai, evreii, ies afara din Egipt si deoarece el este tatal tuturor celor ce cred - noiiesim afara din Egipt prin salvarea daruita de Isus Hristos.
Multi oameni, mai ales teologii liberali, ar avea o problema cu Matei 2:15unde, dupa ce regele Irod moare, Matei citeaza din profetul Osea 11:1:“Am chemat pe Fiul Meu din Egipt”.

Osea vorbea despre exilul evreilor. Cum preia Matei ceva care contextual se aplica la evreii din exil si afirma ca este vorba despre Isus?

El face aceasta pentru ca intelegerea evreiasca a profetiei este de tip “model repetat”. Avraam iese afara din Egipt, evreii ies afara din Egipt, noi iesim afara din Egipt, si Isus, care este samanta lui Avraam, trebuie prin urmare sa iese afara din Egipt. El se potriveste modelului repetat: Dumnezeu judeca din nou un rege nelegiuit – Irod – si in caracterul si samanta lui Avraam, Isus iese afara din Egipt.

Profetia ebraica este un model repetativ. In cele din urma, iesirea din Egipt reprezinta rapirea si invierea trupului lui Hristos (biserica). Acele judecati asupra Egiptului sunt reluate in cartea Apocalipsei: intunericul, sangele, etc. Iar modul in care faraon a falsificat miracolele lui Moise si ale lui Aaron este modul in care Anticrist si profetul mincinos vor falsifica minunile lui Isus si ale martorilor Sai.

Ei au luat cu ei din Egipt oasele lui Iosif in Tara Promisa pentru ca cei morti in Hristos vor invia cei dintai; noi iesim din Egipt impreuna. Aceasta reprezinta o imagine a invierii. Este iesirea finala din Egipt. Profetia ebraica urmeaza intotdeauna un model cu impliniri multiple. Dar fiecare model este o “imagine” sau o prefigurare a ultimei impliniri. Acesta este cazul lui Avraam. Experientele lui sunt reluate de evrei si de credinciosi: noi iesim afara din Egipt.

PROMISIUNILE LUI AVRAAM


Dumnezeu i-a facut lui Avraam cinci promisiuni:

 • Ca ii va face numele lui Avraam maret (si aceasta s-a intamplat cu siguranta);
 • Ca va mosteni tara (aceasta s-a intamplat);
 • Ca va deveni o natiune mareata (aceasta s-a intamplat);
 • Ca Dumnezeu ii va binecuvanta pe aceia care binecuvinteaza pe Avraam (aceasta s-a transmis la urmasii lui Iacov si ai lui Avraam prin patriarhi);
 • Ca Dumnezeu ii va blestema pe cei care il blestema pe Avraam si urmasii lui (si aceasta s-a intamplat mereu).

Judecata lui Dumnezeu ar fi cazut si asupra Statelor Unite ale Americii cu mult timp in urma cu exceptia a doua motive: din fiecare cinci dolari cheltuiti pe misiuni, evanghelizari si acte de caritate, trei dolari provin din America de Nord; al doilea motiv este ca America a tratat evreii mai bine decat orice alta natiune.

Soarta Olandei ar fi fost la fel. Imoralitatea este incredibila in Olanda, dar ei au oferit protectieevreilor in Holocaust. Sunt convins ca sunt singurele lucruri care au oprit mana Domnului in privinta aceasta. Nu o sa iti vina sa crezi daca vei merge vreodata in Amsterdam.

Dumnezeu va binecuvanta pe cei ce binecuvinteaza pe evrei si va blestema pe cei ce ii blestema. Cand nazistii au preluat conducerea Germaniei, in cazul in care ati vizionat filmul Lista lui Schindler, ei au construit ziduri in jurul oraselelor evreiesti, a ghetourilor. Iar oricare evreu care ar fi urcat pe zid, ar fi fost ciuruit de gloante. Ce s-a intamplat apoi? Odata ce al treilea Reich a cazut, a fost construit un zid in jurul Berlinului de Est, marea capitala a Reich-ului, si oricare german care a incercat sa se suie pe zid a fost ciuruit de gloante. Iar zidul acesta nu a cazut decat dupa ce politicianul Hess a murit in inchisoarea din Spandau. Zidul nu a cazut pana cand ultimul nazist responsabil pentru intamplarile din anii 30 si 40 a murit.

Bunicii mei erau din Marea Britanie. Marea Britanie era regina marilor pe atunci. Daca le-ai fi spus bunicilor mei ca va veni un timp cand soarele Imperiului Britanic va apune la fiecare 24 de ore (se refera la caderea suprematiei Imperiului Britanic), li s-ar fi parut forarte amuzant. Marea Britanie a abrogat Declaratia Balfour dupa ce le-a promis evreilor dreptul de a se reintoarce in tara lor, iar evreii au mers in lagarele de concentrare. Chiar dupa razboi, cand pretutindeni s-a stiut ce a provocat Holocaustul, britanicii i-au pus pe evrei inapoi in lagerele de detentie din Cipru cu scopul de a-i impiedica sa se reintoarca in Israel ca nu cumva sa-I ofenseze pe musulmani. Acum, soarele apune in Imperiul Britanic la fiecare 24 de ore. Stiu aceasta pentru ca locuiesc acolo.

Inainte de toate acestea, a avut loc Inchizitia Spaniola. Spania a fost cea mai mare putere mondiala, fiind cei ce s-au remarcat in Noua Lume pana la aparitia inchizitiei. In anul 1492 Columb a descoperit America, iar imediat dupa aceea, sub conducerea regelui Ferdinand si a reginei Isabela, la ordinul Bisericii Catolice, incepe inchizitia.  Nu a durat mult pana cand Francis Drake a scufundat flota navala Armada dupa care Britania a devenit regina marilor. “Voi binecuvanta pe cei ce va binecuvinteaza, si voi blestema pe cei ce va blestama.”

COPIII LUI AVRAAM


          Aceasta se aplica cu adevarat si la trupul lui Hristos intrucat credinciosii sunt si ei copii ai lui Avraam. Natiunile care au binecuvantat trupul lui Hristos au fost binecuvantate si au prosperat, iar natiunile care au persecutat trupul lui Hristos au primit judecata lui Dumnezeu. Este suficient sa privim la Estul Europei.

Exista o relatie aproape ipostatica (ce tine de situatie) intre anti-semitism si persecutia bisericii credincioase deoarece credinciosii nascuti din nou si evreii sunt singurele categorii de oameni pe care Biblia ii numeste “alesii lui Dumnezeu” (Psalmii 105:62 Tesaloniceni 2:13). In Genesa 3:15citim:

Si voi pune vrajmasie intre tine si femeie, si intre samanta ta si samanta ei.


“Femeia” il reprezinta pe Israel, dar totodata prin adaptare si acceptare, reprezinta biserica, trupul lui Hristos. Veti afla ca cele doua tipuri de oameni pe care Satan le-a urat cel mai mult si dintotdeauna sunt evreii si crestinii nascuti din nou, pentru ca ei sunt cele doua tipuri de oameni  care sunt urmasii lui Avraam si care sunt numiti “alesii lui Dumnezeu”.

Pe cine au urat cel mai mult comunistii din Rusia inainte de caderea cortinei de fier? Pe evrei si pe crestinii nascuti din nou. Pe cine persecuta cel mai mult Biserica Catolica? Pe evrei si pe crestinii nascuti din nou. Pe cine urasc musulmanii cel mai mult? Pe evrei si pe crestinii nascuti din nou. La fel si Biserica Ortodoxa Rasariteana.

Dumnezeu va binecuvanta pe cei ce binecuvinteaza pe urmasii lui Avraam, atat pe cei naturali cat si pe acei urmasi prin credinta. Si ii va blestema pe cei ce ii blestema. Cei ce blestema evreii sau biserica adevarata se ating de lumina ochilor lui Dumnezeu (Zaharia 2:8). Ba chiar si mai mult de atat.

O CALATORIE CA A NOASTRA


        Este calatoria lui Avraam. Calatoria lui este o calatorie ca a noastra. Cartea Genezei ne spune de aceasta calatorie ca incepe in Haran, unde tatal sau moare. Se intampla atunci cand el raspunde chemarii lui Dumnezeu. Dar Noul Testament ne spune ca nu atunci a inceput chemarea. Chemarea lui Dumnezeu a inceput in Ur, in Haldeea. In Ur din Haldeea este locul aproximativ unde a fost construit turnul Babel si unde, mai tarziu, se va ridica Imperiul Babilonian.

Tatal lui Avraam a fost un negustor de idoli. Aceasta o aflam din literatura talmudica a traditiei ebraice. O istorioara din Talmud ne spune ca Avraam a luat un ciocan, un “pattiysh”, si a sfaramat toate statuetele de idoli ale tatalui sau cu exceptia uneia punand ciocanul in mana idolului ramas. Dupa ce a vazut tatal sau toate acestea a intrebat “Cine a omorat toti dumnezeii acestia?” Si Avraam i-a zis, “Acel dumnezeu a facut-o, cel care tine ciocanul.” La care tatal raspunde, “Este imposibil! Este doar o bucata de piatra fara viata sau suflare in ea!” Atunci Avraam i-a zis, “Intocmai, tata – intocmai.” Aceasta este doar o istorioara din Talmud; suna adevarat.

Pana ce nu moare tatal sau intr-un moment de criza al vietii sale, el nu va raspunde chemarii lui Dumnezeu pe care a avut-o mult mai devreme, in tinerete, in Ur din Haldeea.

Aceasta se intampla atat de des oamenilor. Dumnezeu ii alege, Dumnezeu ii cheama intotdeauna, dar pana nu ajung intr-un moment de criza al vietii lor, ei nu raspund harului si chemarii Sale. Cateodata este o inmormantare, un dezastru financiar, o criza de sanatate sau o combinatie de lucruri. Dumnezeu cheama si cheama, dar atunci cand oamenii nu raspund, El incepe lucrarea de salvare. El va folosi chiar dezastrul pentru ca ei sa fie salvati.

Observam expresia “cei pe care i-a cunoscut mai dinainte” (Romani 8:29).  Nu sunt Calvinist, dar Dumnezeu ne-a cunoscut dinaintea creatiei lumii si El incepe sa ne cheme inca de la conceptie, din copilarie. Cand cineva se naste din nou, cand cineva ajunge la cunostinta salvarii acordate de Isus Hristos, cand cineva ajunge sa inteleaga salvarea daruita de Domnul Isus, primul lucru dupa ce a fost salvat este sa capete sens viitorul, prezentul si inclusiv trecutul sau. Totul devine clar. Odata ce ajungi sa-L cunosti pe Domnul, iti dai seama de ce viata ta a fost in felul respectiv. Lucruri pe care nu poti cu adevarat sa le masori, probabil lucruri care te macinau noaptea inainte sa adormi, poate anumite experiente din viata ta, sau doar impresii, nu erau deloc intelese. Au avut un anumit aspect metafizic, probabil, dar nu puteai sa le cuantifici. Totusi, cand esti salvat iti dai seama ca “Este Dumnezeu Acela care m-a chemat in tot acest timp pana aici, acum, cand am ajuns sa-L cunosc prin Fiul Sau”. Cand cineva se naste din nou, nu capata sens numai viitorul sau prezentul ci chiar si trecutul.

Dumnezeu ne cheama in tot acest timp. Dar intocmai ca si in cazul lui Avraam – Avraam ca si tatal nostru, de multe ori este nevoie de o criza ca sa raspundem harului Sau, chemarii Sale. Si apoi, adevarata calatorie incepe.

Parasind familia este un lucru dificil, dar de foarte multe ori evanghelia necesita (ne-o cere) aceasta. Aceeasi situatie este cu atat mai adevarata printre evrei. Si la fel este si printe musulmani. Dar am cunoscut romano-catolici, am cunoscut oameni din familii comuniste, oameni din familii ortodoxe rusesti cat si greci, – principiul este acelasi. Pavel spune in capitolul 2 din Tesaloniceni caci chiar neamurile experimenteaza acelasi tip de respingere pe care l-au avut evreii din partea familiilor lor. Domnul Isus a venit sa aduca “dezbinare” (Luca 12:51). Este minunat cand familiile sunt mantuie dar de fapt moartea desparte si singurul mod de a fi impreuna cu familia ta este ca si ei sa fie mantuiti.

Deci Avraam isi incepe calatoria si prima oprire in calatoria aceasta, dupa ce il intalneste pe Domnul, o face la Sihem – “Shakem”. “Shakem” este unul din intelesurile pentru cuvantul “umar” in ebraica; nu cu inteles anatomic, ci cu intelesul de a cara o povara; se afla langa orasul Nablus de azi. Si la Sihem Avraam locuieste sub un stejar, numit “stejarul lui More”.  “More” in ebraica moderna inseamna “profesor”, iar in ebraica antica inseamna “cunostinta” si anume cunostinta de Dumnezeu.

TIPOLOGIA COPACILOR

Trebuie sa intelegem ceva important despre midrasul ebraic cu privire la insemnatatea locuirii sub un stejar.

Daca un crestin evreu din secolul intai citea Evanghelia lui Ioan – Ioan 1, 2, si 3 – ar fi afirmat ca Evanghelia lui Ioan este midrasul creatiei din Geneza. Creatia noua din Ioan 1, 2, si 3 este un midras al creatiei din Geneza 1, 2, si 3:

 • Cine ar fi spus ca Dumnezeu umbla pe pamant in timpul creatiei? (Va amintiti ca Adam L-a vazut pe Dumnezeu umbland in gradina? Acela era Isus.) Acum Dumnezeu umbla pe pamant in noua creatie; Cuvantul devine trup ( 1:1). 
 • El a zis ca Dumnezeu a venit sa separe lumina de intuneric in creatia Genezei, dar acum Dumnezeu vine sa separe lumina de intuneric in creatia noua a lui Ioan. 
 • El a zis ca Duhul se misca deasupra apelor si da nastere creatiei din Geneza. Odata nascut din apa si din Duh, Dumnezeu produce viata noua din apa in creatia cea noua.  
 • In creatia Genezei El a zis ca avem luminatorul mic si luminatorul mare (soarele si luna), dar in noua creatie vom avea “Johannan Hamadvil” – Ioan Botezatorul, mica lumina, si “Yeshua HaMashiach” – Isus, marea lumina, marturisit de celalalt si reflectand lumina spre celalalt.
 • El a spus ca in ziua a treia a Genezei Dumnezeu a facut o minune cu apa. Iata ca in Ioan 2:1, la nunta din Cana, se zice ca a fost a treia zi. Dumnezeu a facut o minune cu apa.
 • El a zis ca Dumnezeu a inceput planul pentru creatia omului cu o nunta, o uniune de casatorie dintre Adam si Eva. Prin urmare, Dumnezeu isi incepe planul sau pentru noua creatie a omului cu o nunta in Cana. Prima lucrare publica a lui Isus este la o nunta. El a zis ca Dumnezeu face o minune cu apa in ziua a treia a creatiei in Geneza. Priviti in Ioan 2:1, la nunta din Cana, se spune ca a fost a treia zi unde Dumnezeu face o minune cu apa.

In felul acesta ar fi privit un credincios din secolul intai in Ioan. Noua creatie este un midras al creatiei.

 Dar apoi Natanael il intreaba pe Isus in Ioan 1, “De unde ma cunosti?” si Isus ii raspunde, “Te-am vazut sub smochin” (Ioan 1:48).

Oricare ar fi fost smochinul literal sub care L-a vazut Isus pe Natanael, acel smochin este cunoscut ca si “peshit” in midras – “simplul sens”. (Aceasta nu este gnosticism. Gnosticismul foloseste simbolismul ca si baza doctrinara pe cand in midras, simbolismul se foloseste pentru ilustrarea doctrinei.) 

In „Peshit” este: “Te-am vazut sub smochin”. Dar in “pesshur” – “intelesul adanc”, este: “Te-am vazut din gradina, de la inceputul creatiei lumii”.

In Iudaism, pomul vietii, “Ets Chayim”, este reprezentat de un smochin. Deci Isus i-a spus, “Creatie, sau noua creatie, te cunosc pentru ca te-am cunoscut din gradina, de la intemeierea lumii. Te-am vazut sub copacul vietii” – Ets Chayim, smochinul.

Asadar, Avraam se afla sub un stejar. “Stejar” in evreieste inseamna “elon”. Este un lemn foarte tare, un lemn foarte puternic; un lemn al puterii. Ori de cate ori vezi pe cineva in Biblie sezand sub un stejar, aceasta are o insemnatate tipologica in midrasul ebraic. Inainte ca regele Saul sa fie ucis, el sedea sub un tamarisc. (1 Samuel 22:6). Cand se afla intr-o stare de disperare, Ilie se afla sub un ienupar. (1 Imparati 19:4). Dar aici Avraam se afla sub stejarii din More – el se afla intr-un loc al puterii datorita cunoasterii lui Dumnezeu.

“Sihemul” este locul unde iti pui povara jos si incepi sa Il cunosti prima data pe Dumnezeu. Si acolo el face un altar si aduce jertfe. La orice moment de rascruce in relatia ta cu Dumnezeu, El iti va cere sa construiesti un altar. In ebraica, altarul se numeste “mizbeach” si are doar un singur scop: pentru sacrificiu. Fara sacrificiu nu exista progres.

De la SIHEM la BETEL

Pana acum este bine – el ajunge la Sihem. Dar apoi ajunge la urmatoarea oprire. A doua oprire se numeste Betel, in evreieste “Beyth El” – “casa lui Dumnezeu”. Dupa ce cineva ajunge sa-L cunoasca pe Domnul, primul lucru pe care ar trebui sa-l faca este sa vina la biserica, adica sa vina sa aiba partasie cu alti credinciosi. Noi toti suntem templul sau casa lui Dumnezeu prin faptul ca Duhul Sfant locuieste in noi.

 Betel se afla in vest, iar alt loc, care se numeste Ai se afla in est. “Ai” in ebraica inseamna “un morman de ruine”. Avraam construieste un nou altar la Betel si intoarce spatele estului, acolo de unde a venit, de unde provine turnul Babel. Estul, adica trecutul sau, de unde provine el, devine un morman de ruine, iar el se infatiseaza inaintea casei Domnului. Este acelasi tipar pe care Marele Preot avea sa-l urmeze in privinta sacrificiului. El avea sa se intoarca dinspre est, dinspre Babilon, cu fata spre vest. Acolo el construieste un alt altar. Deci, inca odata, este vorba de sacrificiu.

Cand vii la adunarea credinciosilor, te costa ceva. Nu ma refer doar la ceea ce pui in cosul de colecta. Ma refer la renuntarea trecutului tau. Vechii tai prieteni devin niste cunostinte unde singurul tau interes de a avea vreo relatie cu ei este sa li te marturisesti.   Poate ca trebuie sa renunti la cateva lucruri, cel putin pentru o vreme.

In ce ma priveste, eu nu am putut asculta nici un gen de muzica in afara imnurilor traditionale pentru ca asociam muzica, in special muzica rock si muzica clasica cu consumul de droguri. Obisnuiam sa ascult genul acesta de muzica atunci cand eram intoxicat. Nu am putut asculta muzica aceasta pentru cativa ani. Cativa ani mai tarziu, cand am crescut in credinta, nu m-a mai deranjat, nu mi-a mai distras atentia, dar cu problema aceasta eu trebuia sa merg la altar pentru o vreme pentru ca ma determina sa imi iau ochii de la Isus. Acum nu mai conteaza odata ce am crescut in credinta. Pentru mine aceasta este doar muzica. Altadata mi-ar fi creat o problema. Nu acelasi lucru trebuie dus la altar pentru toti, dar ceva trebuie dus acolo. Nu mai privim in trecut. Bineinteles ca aceasta inseamna acum intoarcerea din pacat, dar te va costa ceva.

Totul este clar pana aici. Dar sa stiti ca sunt oameni care nu ajung niciodata la Betel. Eu ii numesc “locuitori ai Sihemului”. Ei inteleg evanghelia si poate stapanesc credinta, si se plafoneaza la nivelul acesta. Ei nu merg mai departe.

Am cunoscut un „locuitor al Sihemului” in Londra, Anglia din Speaker’s Corner unde mai predic cateodata evanghelia duminica dupa-amiaza si sunt sicanat de musulmani, etc. Numele acestui individ era Robert – o persoana cumsecade, el avea o pancarta in fata si in spate numita “pancarta sandwich” in Anglia. Si in fata cat si pe spatele pancarzii scria, “Hristos a murit pentru pacatele noastre” si se plimba in jurul acelei alei. Si predicatorii crestini de acolo se cunosteau toti unul pe altul astfel incat i-am zis: “Trebuie sa plec acum, Robert, este timpul pentru serviciul divin in biserica mea”. Ma intrebase la ce biserica merg si i-am zis de biserica baptista din Londra de la acea vreme unde predicam. El mi-a zis ca merge la o biserica anglo-catolica. L-am sfatuit sa mearga la o biserica evanghelica, dar el mi-a raspuns ca acolo toti sunt deja nascuti din nou. Nu ai cui sa-i predici acolo. A fost foarte sincer. El cunostea cuvantul evangheliei, dar cam atat parea ca stie. El nu a venit niciodata la Betel.

In concluzie, Avraam ajunge la Betel, construieste altarul si renunta la trecut. Dar apoi, ceva nu merge bine.

CALATORIND SPRE EGIPT

Matei 13 ne vorbeste de samanta care cade pe diferite feluri de pamant. Daca diavolul nu poate face pe cineva sa lunece sau sa cada prin poftele carnii, poftele tineretii sau ceva de genul acesta, el va incerca altceva: criza – calamitatea. El te va face sa crezi ca trebuie sa-ti iei destinul in propriile maini, sau ca Dumnezeu te-a abandonat intr-un anume fel atunci cand lucrurile sunt dificile. Si trebuie sa incepi sa iei decizii proprii. Si este usor pentru un crestin nou venit la credinta sa fie descurajat.

Vedeti, de indata ce oamenii sunt mantuiti, ei au dragostea dintai si ei cred ca vor fi ca Matei, Marcu, Luca si Ioan din prima zi mergand si facand minuni. Ei cred ca pot face orice. Ei sunt la dragostea dintai, au foarte mult zel, dar nu au nici o experienta sau cunostinta, si nu stiu nimic desi ei cred ca stiu totul. Dar abia dupa ce au trecut prin primele incercari cateva luni mai tarziu, ei isi vor da seama ca de fapt stiu foarte putin. Ei au dragostea dintai– trebuie sa le acordam credit pentru aceasta, ceva ce noi tindem sa pierdem, dar ei nu au intelepciune, experienta sau cunostinta. Si din cauza aceasta incep sa apara probleme in viata lor.

Deci ce face Avraam? El pleaca in Egipt. Ce imagine reflecta Egiptul? Lumea.

Sa ne uitam ce spune profetul Isaia in capitolul 30 cu referire la plecarea in Egipt. Regele Ezechia a fost un rege bun, dar a fost sfatuit gresit. El se afla intr-o criza strategica. Ii avea pe asirieni invadand intr-o parte din est iar pe egipteni de cealalta parte. A fost prins in mijlocul a doua superputeri. Si a fost sfatuit sa mearga sa ceara ajutor din partea Egiptului. Si profetul Isaia avertizeaza impotriva acestor oameni care i-au zis sa faca acest lucru, adica sa actioneze la criza prin intelepciunea lui proprie indreptandu-se spre Egipt. Sa ne uitam la Isaia 30:1

1."Vai - zice Domnul - de copiii razvratiti, care iau hotarari fara Mine, fac legaminte care nu vin din Duhul Meu si ingramadesc astfel pacat peste pacat!

Mergand pe aceeasi idee, uitandu-ma la oamenii implicati in ecumenism vad ca ei fac aliante care nu sunt din Duhul lui Dumnezeu. Ei merg spre Egipt, religia lumii.

2.Ei se coboara in Egipt fara sa Ma intrebe, ca sa fuga sub ocrotirea lui faraon si sa caute un adapost sub umbra egiptenilor!

Sa observam ca ei nu doar merg in Egipt, ci ei merg in Egipt fara sa-L consulte pe Domnul. Cand esti implicat cu Domnul trebuie sa ai intelepciunea si calauzirea Lui. Esti implicat in sistemul legal lumesc? Trebuie sa ai calauzirea lui Dumnezeu acolo. Esti implicat in sistemul financiar al lumii acesteia, in sistemul de sanatate, in sistemul de invatamant – oricand esti implicat in lumea aceasta trebuie sa-L consulti pe Dumnezeu. Nu as merge asa departe incat sa va zic ca trebuie sa va rugati inainte sa inghititi o aspirina. Oricand esti implicat cu lumea, trebuie sa-L consulti pe Dumnezeu. Carnea tinde sa graviteze in timpul crizei in jurul a ce considera ea ca e puternic: lumea.

 1. Dar ocrotirea lui faraon va va da de rusine, si adapostul sub umbra Egiptului va va da de ocara.

Cand cineva se indreapta spre lume sfarseste prin a fi umilit. Cei ce luneca intotdeauna termina asa. Ei ajung intr-o stare de umilinta extrema. Priviti ce i s-a intamplat lui Avraam. A ajuns atat de jos incat a fost de acord sa-si dea sotia altui om pentru ca se temea pentru propria sa viata, si, aparent, asa s-a intamplat.

NICIODATA NU MAI POTI FI ACELASI


           Vedeti, nu il poti intalni pe Isus si sa mai fi acelasi. Odata ce ajungi sa-L cunosti, poti fi mai bun sau mai rau, dar nu poti ramane acelasi. Daca te vei intoarce inapoi in lume, te vei scufunda la un nivel de depravare morala mai rau ca inainte de a fi salvat. Nu poti sa-L intalnesti pe Hristos si sa ramai la fel; vei fi mai bun sau mai rau.

Si, mai mult de atat, vei ajunge intr-o stare de umilinta. Sa ne uitam la Isaia 31:1…  

 1. Vai de cei ce se coboara in Egipt dupa ajutor, se bizuie pe cai si se incred in multimea carelor si in puterea calaretilor, dar nu privesc spre Sfantul lui Israel si nu cauta pe Domnul!
 2. Dar si El este intelept si aduce nenorocirea, si nu Isi ia vorbele inapoi, ci Se ridica impotriva casei celor rai si impotriva ajutorului celor ce savarsesc nelegiuirea.
 3. Caci egipteanul este om, nu Dumnezeu, si caii lui sunt carne, nu duh. Doar mana sa-Si intinda Domnul, si ocrotitorul se va clatina, iar cel ocrotit va cadea, si vor pieri cu totii.

Nu exista nici un ajutor in Egipt! Puterea cailor este material, nu spirit. Vechea creatie va privi intotdeauna spre carne; va privi intotdeauna la lucruri pe care lumea le considera puternice: bani, putere politica, influenta, faima. Cand esti implicat cu Domnul, daca El va folosi lucrurile lumesti, va fi cu conditiile Lui, niciodata cu conditiile lumesti. Cand esti implicat cu Domnul, ai nevoie de intelepciunea Domnului; carnea vrea sa se increada in ceea ce lumea considera puternic.

Avraam invata pe calea cea grea ca varianta aceasta nu functioneaza. Si incepe de aici. El a mers pana a ajuns in locul cunoscut in timpurile antice sub denumirea de pustiul Sur. Pustiul Sur, in general, era zona de est a desertului Sinai si zona de vest a desertului Negev. Este o calatorie lunga, caniculara pana in “Mitstrayim” – Egypt. (In ebraica numim Egiptul “Mistrayim”.) Dupa aceea vine inapoi la Betel in Genesa 13:1.

CONTINUAND CALATORIA INITIALA


        Vedeti, reiei de unde ai ramas. Avraam ar fi putut sa se afle mai departe in calatoria sa, acolo unde Dumnezeu l-a vrut sa fie, dar el si-a irosit timpul. Recidivistii isi irosesc timpul, ei isi irosesc viata. Ce sunt 10 sau 20 de ani in comparatie cu eternitatea? Nimic. Dar in comparatie cu 80 sau 90 de ani cel mult, atat cat ai avea de trait in aceasta lume, 10-20 de ani este o perioada lunga irosita. Recidivistii isi irosesc timpul, si cu siguranta isi irosesc tineretea. Si nu vor ajunge nicaieri. Vor sfarsi prin a fi umiliti. Vor trebui sa iese din Egipt sau vor muri acolo; si iesind din Egipt vor relua de unde au ramas. Tot acest timp este pierdut in zadar. Inapoi la Betel.

Apoi el isi continua calatoria in care ar fi trebuit sa fie de la inceput. De la Betel el inainteaza inspre sud. Merge printre dealurile lui Iuda; din muntii Samariei spre dealurile lui Iuda. Este o calatorie lunga si laborioasa dar nicidecum atat de dificila ca plecarea in Egipt si inapoi. El ajunge la Hebron. “Hebron” deriva din cuvantul ebraic folosit pentru “tovarasie” – “heet ha brut”. Cuvantul ebraic “heet ha brut” folosit pentru tovarasie inseamna “caramizi puse impreuna”. Petru isi bazeaza explicatia pe aceasta idee in 1 Petru 2:5: noi suntem pietrele templului, biserica fiind templul. Noi suntem “pietrele vii”.

In duminica Floriilor cand Isus paseste pe muntele Templului prin poarta de est si oamenii ii canta Hallel Rabbah (Psalmii. 113-118) – “Osana Fiului Lui David”, Sanhedrinul ii spune lui Isus sa reduca oamenii la tacere. Si Isus raspunde: “Daca ei vor tacea atunci pietrele vor striga” (Luca 19:40). Ce spunea El in midrasul ebraic este ca daca evreii nu ma proclama pe Mine ca Mesia, crestinii o vor face. Ioan Botezatorul spune ca Dumnezeu ar putea ridica copii ai lui Avraam din pietre. (Matei 3:9) – Crestinii sunt copiii lui Avraam.

Hebron este locul de partasie – pietre cimentate impreuna.

Sa presupun ca ma duc intr-o biserica si ii spun pastorului: “Ai o biserica frumoasa – destul de aratoasa, dar lipsesc multe caramizi din perete. Unde sunt caramizile care lipsesc?” Iata-le – sunt una peste cealalta in mijlocul podelei. La ce folosesc caramizile puse in mijlocul podelei? Pentru ca si caramizile sa serveasca la ceva, ele trebuie sa fie asezate in perete imbinate intre ele. E una sa vii la biserica insa e alta sa vii la partasie.

Spre Hebron a fost o calatorie lunga si laborioasa, printre munti si dupa ce a ajuns acolo Avraam a avut de construit un altar. Daca vrei sa vii la partasie, te va costa ceva. Oricine poate veni la biserica, sa cante cantari, sa dea zeciuiala, sa salute – “Buna, frate, ce mai faci? Ne vedem saptamana viitoare.” Oricine poate face aceasta.

Nu este rau sa faci aceasta. Cand esti nou venit la credinta, vii la Betel, dar este gresit sa stai in Betel. Trebuie sa vii la Hebron, trebuie sa vii la partasie. Pentru ca la locul partasiei Avraam locuieste sub alt tip de stejari, stejarii din Mamre. (Aceasta se afla astazi langa locul numit Kirath-Arba in West Bank, o zona foarte tulburata. Detine pestera din Machpela unde patriarhii au fost ingropati.) “Mamre” in ebraica inseamna “fermitate” sau “vigoare”: “Stejarii puterii”. Si numai atunci cand ajunge la Hebron, locuind sub stejarii lui Mamre, se va afla intr-o pozitie strategica puternica ca sa-si poata salva ruda sa, pe Lot. El nu si-a putut salva nepotul daca era in Betel, a trebuit sa se coboare in Hebron, aproape de unde se afla Lot.

DE LA O BISERICA LA O PARTASIE


         Vedeti, noi vrem sa ne vedem familiile mantuite, vecinii nostrii salvati, la fel pe prietenii nostrii, vrem sa ne vedem compatriotii salvati din paganism – de Canaanitii din tara, salvati din curentul New Age, din Islam, din ocultism, din crestinismul fals, dar nu vom vedea asta niciodata prin mersul la biserica.

Am fost misionar in Orientul Mijlociu pentru ani de zile – ascultati-ma! Nu exista vreo biserica in lume – nu ma refer in termenul grecesc “eklesia” ci in sensul de “congregatie” – nu exista nici o biserica in lume care sa poata prelua o moschee si sa o castige. Auziti ce am spus? Nu exista nici o biserica in lume care sa poata lua o moschee si sa o castige. Daca vreti sa preluati o moschee, trebuie sa fiti partasie. Daca vreti sa castigati impotriva islamului trebuie sa va aflati in locul fermitatii, al vigorii, in locul puterii reale.

Nu exista biserica in lume care sa poata birui pe mormoni sau martorii lui Iehova – ei sunt prea dedicati. Ei sunt mai zelosi pentru o minciuna decat sunt crestinii pentru adevar. Nici o biserica nu poate sta impotriva martorilor lui Iehova cu Turnul lor de Veghere sau a templului lui Mormon. Nici una. Nici o biserica din lume nu poate sta impotriva acestor locuri; o partasie poate – nu o biserica.

BETELUL VA AVEA PROBLEME


         Locuiesti in Betel sau in Hebron? Daca locuiesti in Betel vei avea o problema. Sa privim la Amos 4:4-5… 

 1. Duceti-va numai la Betel si pacatuiti! Duceti-va la Ghilgal si pacatuiti si mai mult! Aduceti-va jertfele in fiecare dimineata si zeciuielile la fiecare trei zile!

 2. Faceti sa fumege jertfe de multumire facute cu aluat! 
  …(pacat, doctrina falsa)…
  Trambitati-va, vestiti-va darurile de mancare de bunavoie!

Intri in Betel si incalci legea? Oh, iti aduci zeciuiala si jertfele, dar aduci o jertfa pacatoasa pentru ca este aluat dospit!


Caci asa va place, copii ai lui Israel, zice Domnul Dumnezeu.

Caci asa va place crestinilor dupa evanghelie! Caci asa va place penticostalilor! Caci asa va place presbiterienilor! Caci asa va place baptistilor!

“Oh, Eu vin la biserica! Imi platesc zeciuiala!” Este aluat. Mandrie spirituala, pacat, doctrina falsa. “Oh, Eu vin la biserica, bine?! Imi fac particica! Imi platesc zeciuiala! In regula!” Carnea iubeste religia. Vechea creatie va incerca intotdeauna sa se justifice prin respectarea regulilor, prin intoarcerea la Lege. Sa privim la Amos 5:5

Nu cautati Betelul, nu va duceti la Ghilgal si nu treceti la Beer-Seba
(Toate aceste lucruri au o semnificatie in ebraica.)
Caci Ghilgalul va fi dus in robie, si Betelul va fi nimicit

Ati vazut? “Betelul va fi nimicit.” Biserica te va dezamagi. Daca nu s-a intamplat deja, mai devreme sau mai tarziu iti garantez – biserica te va dezamagi. Motivul pentru care biserica te va dezamagi este pentru ca biserica este formata din oameni care sunt ca tine si ca mine. Biserica te va dezamagi. O biserica nu poate sa dainuiasca. “Betelul va avea probleme”. Partasia este ceea ce va dainui.

Avem aici cativa credinciosi care au fost crestini sub regimul comunist din Romania. Bisericile nu insemnau nimic. Politia comunista se putea scapa de orice biserica; era partasia care a dainuit. Oamenii care au simtul devotamentului, comunitatea, familia; oameni dornici sa-si puna viata in joc unul pentru celalalt, acestea sunt lucrurile care au fost dedesubtul persecutiilor. Si persecutia se va intoarceinainte de revenirea Domnului Isus chiar in tari pe care le consideram democratice. “Betelul va avea probleme”.

Nu exista siguranta in biserica; exista siguranta in Hebron – acolo este puterea. Acolo cresc stejarii din Mamre.

LOCUITORII DIN BETEL


         Ce este un “locuitor din Betel”? Exista mai multe moduri de a-i recunoaste. Unii, desigur, sunt oamenii care vin la Biserica duminica dimineata dar nu sunt prezenti la serviciul de seara. Nu pentru un motiv bun ca avand o slujba sau copii bolnavi. Doar pentru ca ar prefera sa urmareasca meciul de fotbal in loc sa-l inregistreze si sa-l urmareasca cand ajung acasa. Acesta este “locuitor al Betelului”. Astazi poti inregistra jocul daca iti plac sporturile, dar acesti oameni au o problema. Sau oameni care vin duminica si isi fac partea dar nu vin la intalnirile de peste saptamana facand asta consistent. Nu ma refer la cei cu motive intemeiate, ci la oameni care gasesc scuze ca sa nu fie acolo. Oamenii acestia au o problema. Prioritatile lor sunt gresite.

Dar exista o cale sigurasa poti recunoaste un “locuitor al Betelului”. Va spun eu cum sa-i recunoasteti: sunt mantuiti de 5 ani, 10 ani sau 60 de ani si nu stiu daca sunt “ochi”, “picior”, sau “mana”. Ei nu stiu ce daruri au, nu stiu care e lucrarea lor, nu stiu daca au darul invataturii, nu stiu daca au darul evanghelizarii sau al ajutorarii – ei nu stiu ce daruri au. Ei nu stiu daca se potrivesc in zid si in consecinta raman doar o caramida jos pe podea. Ei vin la biserica, platesc zeciuiala, canta cantarile, si zic, “Ne vedem saptamana viitoare”. Acesta este un “locuitor al Betelului”.

Cei mai multi crestini din Occident sunt “locuitori ai Betelului”. In cele mai multe biserici occidentale pe care le frecventez exista 15% din crestini care fac 85% din rugaciuni. Anuntati o seara de rugaciune, sa vedeti cati oameni vin. Sunt 15% din oameni care fac 85% din lucrare. Sunt 15% din oameni care fac 85% din daruri. Nu ma refer cantitate, ci la abilitate – participare. Exista 15% care constituie partasia; restul, merg doar la biserica.

“Betelul va avea probleme”. Nu ar fi trebuit sa zambesc. Dar “Betelul va avea probleme”. Va spun ca biserica va va dezamagi. Iar in zilele din urma ne va dezamagi pe toti.

Nu vei dobandi nimic doar prin venirea la biserica. Esti un tanar crestin? Foarte bine, vino la biserica, dar apoi trebuie sa vii la partasie si sa construiesti un altar. Te va costa ceva sa vii la partasie. Te costa: timp, finante, atacuri spirituale – va fi un pret. Fara altar nu exista sacrificiu; fara sacrificiu nu exista progres.

Existam cu totii undeva pe aceasta harta


         Sa privim la harta calatoriei lui Avraam. Fiecare suntem undeva pe harta. Chiar acei copilasi de la cresa sau scoala duminicala – ei nu stiu inca, dar ei sunt in Ur din Haldeea. Prin credinta parintilor credinciosi ei sunt deja luati de Domnul pe calea salvarii. Dumnezeu ii cheama deja. Noi nu botezam copilasii, dar Dumnezeu vede copii crestinilor diferit de copiii lumii.

Poate ca te afli in Haran si esti la un moment de criza. Daca citesti aceste randuri si nu esti nascut din nou si nu l-ai acceptat pe Isus, exista un motiv pentru care citesti. Nu motivul tau personal, motivul lui Dumnezeu. Viata ta nu are sens, dar daca vii la Isus va avea sens pentru ca a deveni crestin este foarte usor. Poate lucrurile pe care le-ai citit astazi sunt complicate, dar cand se naste un copilas nu stie prea multe – el invata. Fiind nascut din nou e acelasi lucru: inveti mai multe pe parcurs. Dar sa te nasti este usor, la fel si cu nasterea din nou.

Nu ma refer la propaganda sau nonsensul pe care il vedeti la escrocheria  unor predicatori din America sau la televizor, aceea nu este nastere din nou, aceea este escrocherie. Vorbesc despre evanghelie. Evanghelia e simpla. Acelasi fel de dragoste pe care-l ai pentru propriul tau copil, daca ai avea un copil, este dragostea pe care a creat-o Dumnezeu sa te invete cat de mult te iubeste. Si la fel cum v-ati da viata de bunavoie sa salvati viata copilului vostru este exact ce a facut Isus cand a mers la cruce pentru pacatul tau. Aceasta a facut El. Vedeti, cu totii ne-am razvratit impotriva iubirii lui Dumnezeu si I-am respins autoritatea. Am fost sub influenta cuiva numit diavol, dumnezeul acestei lumi. De aceea, nici unul din sistemele politice sau economice umane nu vor functiona vreodata, de aceea distrugem mediul inconjurator, de aceea casatoriile esueaza, de aceea vrem sa fim buni si sa facem bine dar cu totii facem lucruri pe care le stim ca sunt rele, pentru ca avem o natura decazuta si intreaga lume sta in puterea celui nelegiuit.

La Dumnezeu un om fara pacat valoreaza mai mult decat toti oamenii cu pacat. Din aceasta cauza a fost posibil ca Isus sa moara pentru fiecare, pentru ca unul fara pacat valoreaza mai mult decat toti care au pacat. Dumnezeu devine om si El ia pacatele. Toate lucrurile pe care Eu le-am facut, toate lucrurile rele pe care tu le-ai facut, Dumnezeu le transfera lui Isus. Si apoi Dumnezeu Ii ia dreptatea si ne-o da noua. Si, dupa cum El a inviat din morti El ne va invia din morti pentru a avea viata vesnica. Aceasta este evanghelia.

Trebuie sa te intorci din pacat. Cere lui Dumnezeu sa-ti dea putere sa te intorci din pacat si El iti va da acea putere. El m-a eliberat de dependenta de cocaina cand eram la Universitate, o dependenta teribila. Diavolul mi-a stapanit viata, dar Isus a fost mai puternic decat diavolul. El a fost mai puternic decat acea cocaina. Ceea ce El a facut pentru mine tot El poate face pentru fiecare. El o va face pentru tine. El iti va da puterea sa te intorci din pacat daca ii ceri. El iti va lua pacatul si iti va da viata.

Daca nu Il cunosti cand te afli in Haran, esti la momentul de criza din viata ta. Poti trece de la moarte la viata astazi. Nu trebuie sa mergi in iad, nu trebuie sa mergi la judecata, poti deveni astazi un copil al lui Avraam.

Sau poate te afli in Betel unde vii la biserica. Diavolul vine la biserica in fiecare duminica. El este foarte religios. Diavolul duce mai multi oameni in iad cu religia decat o face cu narcoticele, toate abuzurile de substante si toate jocurile de noroc impreuna.

Religia este un drog.

Stiti, primii doi cei mai influenti oameni din istorie au fost amandoi evrei: Isus Hristos si Karl Marx. Exista un singur lucru cu care au cazut amandoi de acord: religia este cea mai mare frauda perpetuata in umanitate. Religia nu te va duce nicaieri; este Isus Hristos care te va duce undeva. Religia nu este solutia problemei mondiale. Priviti la Irlanda de Nord– aceasta este religie. Religia nu este solutia problemei lumii, religia este problema lumii. Isus este solutia.

Dar probabil ca lucrurile au mers prost. Probabil din vina legilor omenesti, lucruri pe care vechea natura le-a placut, poftele trupesti, imoralitatea sexuala, relatiile nelegiuite, drogurile – orice ar fi – dragostea de bani sau pur si simplu lucrurile nu au mers bine. Ai simtit ca Dumnezeu te-a abandonat. El nu a facut-o, doar ai simtit. Ai inceput sa pribegesti si sa nu-ti mai asumi guvernarea existentei proprii ca asociat secundar ci ca cel principal si ai plecat in Egipt. Te afli inapoi in lume.

Nu exista speranta pentru tine acolo; vei sfarsi doar intr-o stare de umilinta. Vei iesi de acolo sau vei muri. Nu exista recidivist “de succes”. Este o imposibilitate teologica. Iti irosesti timpul, iti irosesti tineretea – o irosesti doar. Trebuie sa te intorci la Betel, vino inapoi la Domnul si la casa Lui si continua de unde ai ramas.

Acesta e locul unde sunt cei mai multi oameni – Betel, dar nu este locul unde Dumnezeu vrea sa fim. El ne vrea sa fim in Hebron. El nu ne vrea sa fim caramizi pe podea, El ne vrea sa fim caramizi cimentate in perete. El vrea ca tu sa iti cunosti locul in trup, El vrea sa fii in locul de fermitate si vigoare ca sa iti poti salva rudele de imparatii intunericului. Acolo vrea El ca tu sa fii.

Unde esti? Copilasii se afla in Ur din Haldeea – putem agrea cu aceasta, dar te afli tu in Haran unde nu l-ai acceptat niciodata pe Isus? Esti la acel moment de criza? Iti poti incepe calatoria astazi. Biblia spune, “Nu te fali cu ziua de maine, caci nu stii ce poate aduce o zi!” (Proverbe 27:1). Acum este timpul hotarat, astazi este ziua salvarii. Daca nu-L cunosti pe Domnul, contacteaza-ne. Nu continua fara ca sa-L cunosti pe El.

Poate ca esti in Egipt. Te rog – Dumnezeu nu te iubeste mai putin, viata aceasta este prea scurta, inceteaza sa o mai irosesti. Tineretea zboara; nu o irosi. Ni se spune in Eclesiastul, “Tineretea zboara” (Ecclesiastul 12:1). Nu o irosi.

Dar cei mai multi dintre voi va aflati unde se afla cei mai multi crestini – cel putin in lumea occidentala, cei mai multi dintre voi va aflati in biserica. Cei mai multi crestini sunt in Betel. Am o speranta si o rugaciune pentru biserica voastra. Aceasta este speranta si rugaciunea mea pentru biserica voastra: curand sa nu mai fie o biserica. Rugaciunea mea pentru voi este ca biserica voastra sa devina o partasie.